HAGEN EN HEGGEN SCHEREN

De meeste soorten planten van een haag hebben slapende knoppen welke na een snoeibeurt geactiveerd worden. Na het snoeien ontstaan dan weer veel nieuwe scheuten die uitlopen. Als er heel lang niet gesnoeid is zal de plant er na een rigoureuze snoei open en kaal uitzien. Het duurt dan soms jaren voor er weer een mooie dichte haag is gevormd . Het beste is om te wachten tot de langste dag van het jaar geweest is. Rond die tijd heeft de plant zijn sterkste groei gehad.

BOSMAAIEN

De bosmaaier wordt vooral gebruikt om te maaien op plaatsen, die voor grote machines niet of moeilijk bereikbaar zijn.

LEIBOMEN

Leibomen zijn bomen, waarvan de takken in zijn jeugd langs een raamwerk van latten worden aangebonden , zodat er een karakteristieke twee-(Palmet) of driedimensionale (Kubus) kroon ontstaat.

Leibomen moeten beschikken over soepele buigzame twijgen. Ook moeten leibomen een goed regeneratievermogen hebben om snoeien goed te kunnen verdragen. Regeneratievermogen is het vermogen tot het maken van nieuwe takken.

In principe kunnen alle bomen die over beide eigenschappen beschikken als leiboom worden gebruikt.

De linden laten zich makkelijk tot leilinden of knotlinden vormen. De leilinden werden daarom als zonnescherm bij woningen aangeplant. Vroeger werden leilindenschermen aangeplant bij boerderijen om de woonkamer en of de melkkamer uit de zon te houden. Ze werden in de Germaanse tijd al aangeplant om kwade geesten te verjagen en felle zon tegen te houden.

Wanneer de leibomen eenmaal geplant, zijn is het belangrijk dat deze worden onderhouden. Als er geen onderhoud aan deze bomen gepleegd wordt, zal de leiboom zich op den duur weer in zijn natuurlijke groeiwijze wringen.
Als de leiboom de gewenste afmeting en vorm heeft bereikt, de takken stevig genoeg en alle etages op lengte zijn, kan het raamwerk worden weggehaald.
Aan een leiboom moet, tot het moment dat de boom een leeftijd heeft bereikt dat de groei afneemt, jaarlijks onderhoud worden gepleegd. Oude leibomen kunnen één keer in de twee jaar gesnoeid worden.